Luomuruusuja, ei oopiumia - Farfallan reilun kaupan projekti Iranissa

Luomuruusuja, ei oopiumia - Farfallan reilun kaupan projekti Iranissa

Farfallan raaka-aineet tuotetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppanien kanssa. Farfallalle on aina ollut tärkeää tavata henkilökohtaisesti ihmiset, jotka tuottavat heille raaka-aineet, tutustua heidän kulttuuriinsa ja luoda ja ylläpitää tasa-arvoiset, ystävälliset suhteet. Vierailujen tarkoituksena on luonnollisesti myös varmistaa että tuottajat ja olosuhteet täyttävät Farfallan korkeat standardit laadun ja eettisyyden suhteen. "Vierailuilla aistimme ihmisten innostuksen projektiin, kuulemme mikä ilahduttaa ja myös mikä huolestuttaa heitä". Viime vuonna Farfallan johto teki matkan Etelä-Iraniin, missä luomu damaskoksenruusun viljely on tuonut uutta toivoa aiemmin oopiumiunikkoa kasvattaneiden pienviljelijöiden elämään.

Farfallan upea Persianruusu -eteerinen öljy tulee reilun kaupan osuuskunnalta Kermanin provinssista Etelä-Iranissa. Siellä, Lalehzarin laakson rinteillä 2000-3000m korkeudella, sadat pienviljelijät kasvattavat luomuruusuja. Alhaalla laaksossa on osuuskunnan oma tislaamo, jonka tuotosta myös viljelijät saavat osuuden. Maisemat ovat uskomattomat: samalla kun silmien edessä levittäytyvät ruusupellot, niiden takana näkyvät lumiset vuorenrinteet ja huiput. Ilmassa yhdistyy lumen ja ruusun tuoksu. Teollisuuden, liikenteen ja ilmansaasteiden puuttumisen voi aistia: täällä viljellään todellisia luomuruusuja. Viljelmien korkea sijainti ja kaukaisen vuoristoseudun kuiva ilma antavat ruusuöljylle uskomattoman hienon, ainutlaatuisen tuoksun. 

Aamuvarhaisella, yön kylmyyden vielä tuntuessa, viljelijät poimivat aamukasteiset ruusut käsin. Poimimisen jälkeen ruusujen täytyy päästä mahdollisimman nopeasti tislaamoon, ja viljelijät kuljettavat ne 20kg säkeissä aaseilla, mopoilla ja autoilla alas laaksoon. Ilahduttava ekologinen yksityiskohta: Tislauksessa syntyvä terälehtien murska, joka ennen oli jätettä, puristetaan tiilimuotteihin ja kuivatetaan auringossa tuoksuviksi, lämmitykseen käytettäviksi briketeiksi!

Osuuskunta tukee monia kulttuurisia ja sosiaalisia projekteja: he mm. ylläpitävät useita orpokoteja Kermanin kaupungissa. Myöhemmin nuorilla on mahdollisuus koulutukseen ja vakaaseen toimeentuloon ruusuviljelmillä ja -tislaamoissa. Yksi lisärvo, jonka vuoksi Farfalla rakastaa tätä reilun kaupan projektia, on osuuskunnan motto "Ruusuja, ei unikoita". Ruusunviljely mahdollistaa viljelijöille laillisen ja turvallisen tulonlähteen. Vaikka ruusu ja unikko kukkina ovat yhtä upeita, sosioekonomiset erot kahden kukan viljelyn välillä ovat suuret. Oopiumiunikon tuottaminen ja myyminen huumeiden valmistukseen on laitonta, vaarantaa viljelijäperheiden tulevaisuuden ja altistaa väkivallan uhalle. Viime vuosikymmeninä luomuruusujen viljely on avannut seudun väestölle aivan uudenlaisen perspektiivin elämään ja tulevaisuuteen.


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.

Suosituimmat
18,00 €

Hellävarainen ja mieto shampoo, joka sopii kaikkein herkimmillekin hiuspohjille sekä usein toistuvaan pesuun. Sekä aikuisille että lapsille!

22,60 €

Miedontuoksuinen, ihana hoitoaine - myyntimenestys, jonka uudistunut koostumus on nyt vielä entistäkin parempi!

15,90 €

Suosituin Luomu Kukkaisvesistä. Huipputuote herkälle iholle ja hiuspohjalle. Ihanan mieto, lempeä ruusuntuoksu!

14,30 €

Yksi Farfallan suosituimmista tuotteista. Tehokas, hellävarainen luomu deodorantti, joka toimii! Ihana, mutta hyvin mieto tuoksu.

24,70 €

Suojaava ja hoitava öljy vaativalle iholle: upea anti-age öljy. Mieto ja hyvä tuoksu. Hieno öljy myös hiusten hoitoon!

26,50 €

Poistaa meikin, puhdistaa ja raikastaa ihon kuivattamatta. Kaikille ihotyypeille - sopii myös herkälle ja kuivalle iholle. Ihana, mieto tuoksu!

23,40 €

Hellävarainen kasvovesi sisältää luomugreipin raikastavaa ja elvyttävää eteeristä öljyä, hyaluronihappoa ja luomu appelsiininkukkavettä. Ihana, mieto tuoksu!