Suurilla buumeilla on usein varjopuolensa, myös luonnonkosmetiikassa. Marokkolainen arganöljy on tullut viime vuosina nopeasti tunnetuksi hyvistä ominaisuuksistaan ihon- ja hiustenhoidossa. Kun sen kysyntä äkkiä kasvoi länsimaissa, tuotannon kaupallistuminen alkoi uhata berberiperheiden toimeentuloa. Teollinen tuotanto on syrjäyttänyt arganöljyn puristamisessa käytettyjä perinteisiä käsityömenetelmiä, jotka ovat tuoneet elannon monille ihmisille Marokon maaseudulla. Yksi Farfallan tärkeimmistä periaatteista on aina ollut (korkealaatuisen luomuviljelyn ja reilun kaupan lisäksi) tuotannon sosiaalinen lisäarvo: tuoda hyötyä raaka-aineiden viljelyalueiden ihmisille. Myös Farfallan Luomu Arganöljy on aina täyttänyt nämä kriteerit. Nyt Farfallan arganöljy tuotetaan viljelyprojektssa, jolle Farfalla halusi myöntää "Grand Cru" -kunniamaininnan reilun kaupan, korkean luomulaadun ja sosiaalisen lisäarvon erityisen hienosta toteutumisesta.
Berberien vuosisatoja vanha tieto ja taidot arganpuun ja sen pähkinöiden hyödyntämisessä ovat ihmiskunnan kulttuuriperintöä, jota nyt suojellaan reilun kaupan sertifikaatilla. Tämä tarkoittaa arganöljyn tuottamista perinteisellä menetelmällä, joka on aina ollut naisten työtä. Berberinaiset keräävät kovat arganpähkinät ja murskaavat kuoret kivillä esivalmisteluna puristamiselle. Tämä työ antaa heille mahdolisuuden ruokkia perheensä ja kohentaa sosiaalista asemaansa.
Hieno sosiaalinen esimerkkitapaus
Reilun kaupan standardien täyttymisen ohella arganöljyn tuotanto vakuutti Farfallan omistajat sosiaalisella lisäarvollaan: Työtunnit merkitsevät naisille myös tunteja keskustelulle, naurulle sekä reseptien ja juorujen vaihdolle. Tuotantovälineiden sveitsiläinen omistaja on itse berberin kanssa naimisissa. Hän on perustanut työpaikan yhteyteen lastentarhan, jossa työntekijöiden lapset saavat leikkiä ja oppia. Farfallalla ilahduttiin myös työmpäristöstä ja -olosuhteista: työntekijöille on kanttiini, mukavat tauot ja reilu palkka.
100% "vuohivapaata" laatua
Arganöljyn tuotannon jatkoprosessi tapahtuu länsimaisten standardien mukaisesti, ja se dokumentoidaan aina GMP -sertifikaatilla. Täydellisen kosmetiikkalaadun takaamiseksi varmistetaan, että öljyn valmistukseen kerätään vain "ei-ruuansulatuksessa-käyneitä" arganpähkinöitä. On nimittäin totta, että vuohet kiipeävät arganpuihin napostelemaan lehtiä ja hedelmiä. Niiden nauttimat pähkinät pilaisivat öljyn laadun, joten niitä ei oteta mukaan öljyn valmistukseen. Lopullinen puristus tapahtuu puhtauden ja laadun takaamiseksi aina ruuvipuristimella - eli ei perinteiseen berberityyliin.
Berberinaiset käyttävät arganöljyä keittiössä mutta myös kauneudenhoidossa: suojaamaan ihoa auringolta, erämaan tuulelta ja ikääntymiseltä, vahvistamaan hiuksia ja kynsiä ja parantamaan vammoja. Kosteuttavien ja tulehdusta poistavien ominaisuuksiensa takia arganöljystä on paljon apua mm. ikääntyvälle, kuivalle ja helposti ärtyvälle iholle. Sitä käytetään myös akneihon hoidossa.
UNESCOn maailmanperintökohde
Ennen arganpuita kasvoi villinä koko Välimeren alueella, nykyään vain Arganeraien alueen mikroilmastossa. Enimmäkseen Marokon valtion omistuksessa olevat arganpuut muodostavat läntisessä Marokossa vihreän vyön Atlantin rannikon, Atlas-vuorten ja Essaouiran, Taroudantin ja Tizitin kaupunkien välille. UNESCO on julistanut alueen ekosysteemin suojelluksi maailmanperintökohteeksi vuonna 1998. Nykyään alue hyötyy arganöljybuumista kahdella tavalla: arganpuut tuovat toimeentuloa, ja niitä suojellaan tarkasti. Jos puut häviäisivät, autiomaa etenisi ja valtaisi alueen.
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.